Előző cikkünkben szó volt a mellimplantátumok típusairól és formáiról (alak, profil és felszín) tekintetében. Folytatjuk a mellimplantátumok bemutatását és további fontos tudnivalókat ismertetünk, amelyek segíthetnek az operáló orvossal közösen a megfelelő implantátum kiválasztásában.

mellnagyobbítás mellimplantátum mellplasztika mellműtét plasztikai beavatkozás plasztikai sebész

Tehát felszínüket tekintve sima, texturált és poliuretán hab bevonatúak lehetnek az implantátumok. Intézetünkben a texturált és poliuretán mellimplantátumokat használjuk.

Az első, szilikon géllel töltött, poliuretán implantátumokat 1968-ban használták. Már a kezdetektől látható volt és a hosszú távú bizonyítékok mutatják, hogy a PU hab bevonatú implantátumok drámaian csökkentik a tokzsugorodás (kapszuláris kontraktúra) arányát mind a sima, mind a texturált implantátumokhoz képest. Az elmúlt húsz év során végzett tudományos kutatások eredményei igazolják, hogy a tokzsugorodás kialakulásának esélye minimális, egyes vizsgálatok esetében a gyakorisága 1% körüli volt (tíz éves időtartamot figyelembe véve). Ez annak köszönhető, hogy a szövet akadálytalanul összenőhet a poliuretán habréteggel.

mellnagyobbítás mellimplantátum mellplasztika mellműtét plasztikai beavatkozás plasztikai sebészAz implantátumok méretének meghatározásra a köbcentimétert, mint mértékegységet használják. Mindenkinél egyénileg eltérő, hogy testi adottságaihoz mérten, mely méret a legmegfelelőbb, hány cm3 szükséges a kívánt eredmény eléréséhez. Az implantátum mérete és térfogata 120-1200 cm3 között lehet. Általánosságban elmondható, hogy a hölgyek a 250-450 cm3 tartományba eső protéziseket választják.

A behelyezett implantátum a szervezetben idegentest reakciót indít el, ami normális biológiai reakció. Ez azt jelenti, hogy az implantátum köré a szervezet kötőszöveti sejtekből álló védőburkot képez, ami egy természetes, normális folyamat, nem kóros, nem betegség. A modern implantátumok biztonságosak, teljesen veszélytelenek a szervezetre.

Minden ma Magyarországon forgalmazott implantátum rendelkezik az előírt és szükséges CE minősítésű minőségbiztosítással. Azonban a világon a legszigorúbbnak tekintett egészségügyi hatóság, az FDA (U.S. Food and Drug Administration - Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal), jelenleg 3 implantátumgyártó számára adott csak FDA minőségbiztosítást: a Mentor Corp. (USA), a Silimed Corp. (Brazília) és az Allergan (McGhan és CUI termékek, USA).

mellnagyobbítás mellimplantátum mellplasztika mellműtét plasztikai beavatkozás plasztikai sebészAzon textúrált implantátumok, amelyek kettős minősítéssel rendelkeznek a legbiztonságosabbak, mivel ezen implantátumok rendszeresen, évente szigorú teszten és bevizsgáláson esnek át. Az európai plasztikai sebészeti minőségbiztosító szervezet is évente teszi közzé adatait az implantátumokról (nem csak mellimplantátumokról), a plasztikai sebészeti segédeszközökről, egyéb orvosi anyagokról, például feltöltőanyagokról (injektábilis implantátumokról).

A beültetett implantátumot ne tekintse életre szólónak. Bár nem ritkák a 15-20 éve beültetett implantátumok, a mell alakjának változása, bőrének megnyúlása a beültetett implantátum cseréjét teszi szükségessé.

Reméljük összeállításunk segített Önnek, hogy jobban el tudjon igazodni az implantátumok világában. A témával kapcsolatosan felmerült kérdéseket mindenképp beszéljék át a konzultáció során az operáló orvossal és közösen válasszák ki az Ön számára leginkább megfelelő mellimplantátumot.