Azt gondolnánk, hogy a 40-es korosztály a legérintettebb a plasztikai beavatkozások tekintetében, hiszen ebben a korban már megjelennek az öregedés első jelei. Meglepő módon azonban a tizenéves korosztály számára egyre gyakoribb a különböző plasztikai beavatkozások ajándékozása.

plasztikai sebész mellplasztika plasztikai műtét plasztikai beavatkozás fülplasztika orrplasztika ajakfeltöltés

Világszerte és hazánkban is rohamosan nő a plasztikai beavatkozások száma. Azt gondolnánk, hogy a legpotenciálisabb célcsoport a 40 év felettiek, azonban egyre több szülő ajándékoz szülinapra vagy egyéb alkalmakra plasztikai beavatkozást tizennyolc éves gyermeke számára. Leggyakoribbak a kívánságlistán ebben a korosztályban az ajakfeltöltés, fül-, orr- és mellplasztika. Évről-évre egyre több felnőtt korát betöltő fiatal veti alá magát plasztikai műtétnek. Sok esetben önbizalomhiány vagy egy bálványozott sztárra való hasonlítani akarás az oka a szépészeti beavatkozásnak.

Arra viszont figyelni kell, hogy a fiatalok alaposan gondolják meg a beavatkozást, hogy ne bánják meg később, illetve ne váljanak függővé a plasztikai beavatkozások irányába.

A plasztikai beavatkozások hazánkban és a legtöbb országban is 18 éves kortól végezhetők el, bár lehetnek ritka, kivételes esetek, mint például az elálló fülek korrekciója, amit biztonságosan el lehet végezni tinédzserkorban is. Mellplasztikai beavatkozást viszont a legtöbb esetben 21 éves kor felett végeznek, amikor már kialakult a mell végleges formája. Hazai szakemberek ilyen fiatal korban nem szívesen végeznek el plasztikai beavatkozást, ha mégis, akkor is csak többszöri átbeszélés és megfontolás után.

Pszichológusok is megerősítették, hogy a szépészeti beavatkozások világszerte egyre elterjedtebbek, és nem feltétlenül a másik nemnek való tetszeni akarás céljából, hanem sok esetben identitászavar miatt.

Pszichológusok azt javasolják, hogy minden szépészeti beavatkozás előtt tanácsos kikérni hozzáértő szakember véleményét. Természetesen léteznek indokolt esetek, egy túlzottan elálló fül, vagy zavaró horgas orr, megereszkedett vagy túl kicsi mellek, melyek korrigálását követően elfogadóbb lesz az ember magával szemben.

Összességében, mielőtt bárki plasztikai beavatkozás alá vetné magát, gondolja át alaposan. Tényleg érdemes mérlegelni, főleg míg a testünk fejlődés alatt áll, hogy mennyire szükségszerű az adott beavatkozás, amit szeretnénk. A legfontosabb mindenkinek saját maga elfogadása és a testi-lelki összhang kialakítása.

plasztikai sebész mellplasztika plasztikai műtét plasztikai beavatkozás fülplasztika orrplasztika ajakfeltöltés