Kókuszolaj, kókuszzsír… manapság egyre többen használják, de azért akad, aki még nem is tudja, mihez kezdjen vele. Ha már ilyen divatossá vált, utána néztünk mi is, hogy miért olyan dicséretes ez az univerzális és egészséges csodaszer.

egészség diéta kókuszolaj kókuszzsír fogyás

De akkor most olaj vagy zsír?! Mert ugyebár nem ugyanaz a halmazállapot. A válasz: mindkettő! 24°C felett folyékonnyá válik, ilyenkor kókuszolaj, de ez alatt viszont megszilárdul. Létezik finomított és finomítatlan formában is. A finomított, avagy szűrt kókuszzsír szárított kókuszból készül magas hőfokon és nincs illata, hiszen kivonták belőle. A finomítatlan vagy szűz kókuszzsírt alacsonyabb hőfokon állítják elő és egészségesebb, mint a finomított változat, valamint finom kókusz illata van. Létezik ezeken kívül az extra szűz kókuszolaj, amelyet préseléssel állítanak elő, hőhatás nélkül.

A kókuszolajat az étkezésen kívül házi kozmetikumok készítésére vagy éppen egyes egészségügyi problémák esetén is használhatjuk. Lássuk akkor csodálatos előnyeit:

Hűtés nélkül is sokáig eláll, sütésnél újra felhasználható és szagtalan. Ez az egyetlen olyan étkezési zsír, amely nem avasodik meg és hő hatására nem bomlik el, így nem képződnek benne transzzsírok sem, amelyről tudjuk, hogy a szív és az erek egyik ellensége. Sőt, a benne található laurin (3,5%-ban az anyatejben található meg, míg a kókuszzsírban 43% van) jótékony hatással van a szív- és érrendszeri betegségekre. Emellett napi 1-2 evőkanál kókuszolaj belsőleg használva jó gyulladáscsökkentő, gomba-, baktérium- és vírusölő, segíti a tápanyagok felszívódását és az anyagcserét, a hajat és a bőrt belülről táplálja. Ajánlott ekcémás bőrre, horzsolás, vágás és rovarcsípés esetén is. Kozmetikai szerként is rendkívül sokoldalú, de ezek elkészítéséhez érdemesebb a szűz vagy extra szűz változatot választani. Készíthetünk magunknak belőle testápolót, sminklemosót, szemránckrémet, dezodort, hajkondicionálót, fogkrémet, ajakápolót, és ami időszerű: naptejet.

A sort még folytathatnánk, és összegyűjthetnénk még rengeteg receptet, de ennek nem ez a helye, viszont érdeklődve olvasnánk, kinek milyen tapasztalata van vele, akár mint szépítőszer, vagy mint „gyógyszer”.