Manapság egyre inkább teret hódít a természetgyógyászat, pozitív hatásai ellenére plasztikai műtét előtt érdemes ezekre is figyelmet szentelni, hiszen a természetes és ártatlan gyógyhatású készítmények, gyógyteák és táplálék-kiegészítők akár kedvezőtlenül is hathatnak szervezetünkre. Nézzük meg mire érdemes vigyáznunk a plasztikai műtétet megelőző időszakban!

plasztikai műtét plasztikai beavatkozás gyógynövény műtét táplálék-kiegészítők gyógyteák

Plasztikai beavatkozás előtt nagyon fontos, hogy beszéljünk át orvosunkkal minden általunk fogyasztott gyógyteát, táplálék-kiegészítőt is a rendszeresen alkalmazott gyógyszereink mellett.

Jó tudni, hogy melyik gyógynövények növelik meg a vérzékenységet, mivel azok használatát a műtét előtt egy-két héttel érdemes szüneteltetni.

Ilyen vérzékenység fokozó gyógynövény a ginseng, amit érdemes kiiktatni a napi rutinunkból egy héttel a beavatkozás előtt. Azonban szedését már a műtét után lehet folytatni, mert a lábadozási időszakban sokat tud segíteni.

A fokhagyma is növeli a vérzékenységet. A fokhagyma tabletta a sok pozitív hatása ellenére nagymértékben hígítja a vért, ezért egy héttel a beavatkozás előtt ezt is mellőzzük mindenképp.

Szintén fokozza a vérzékenységet a remek memóriajavító gyógynövény a ginkgo biloba is, ezért érdemes vigyázni vele és két héttel a beavatkozás előtt tilos használni.

plasztikai műtét plasztikai beavatkozás gyógynövény műtét táplálék-kiegészítők gyógyteákFontos idesorolnunk a gyömbért is, hiszen a természetes csodaszerként ismert növény rengeteg jó tulajdonsága és élettani hatása mellett bajt is tud okozni, hiszen vérhígító hatása gátolja a véralvadást. A gyömbérfogyasztást is hanyagoljuk plasztikai műtétünk előtt egy-két héttel, azonban a beavatkozás után érdemes újra alkalmazni, mivel csökkenti a műtét utáni esetleges rosszulléteket.

A medvehagymával is óvatosan bánjunk, ugyanis a fokhagymához hasonlóan fokozhatja a vérzékenységet.

Az orbáncfű egyre népszerűbb hangulatjavító és stressz oldó hatása miatt, viszont nem szabad vérhígító mellé fogyasztani.

plasztikai műtét plasztikai beavatkozás gyógynövény műtét táplálék-kiegészítők gyógyteákVégezetül említsük meg az esszenciális zsírsavakban kiemelkedően gazdag Ligetszépe olajat, ami értékes Omega-6 zsírsavforrás. Az epilepsziában szenvedők és a vérhígítót szedők azonban nem fogyaszthatják, mivel fokozza a vérzéses panaszokat. A műtét utáni időszakban viszont már érdemes alkalmazni, mert nagyban elősegíti a műtéti hegek regenerálódását.

Ahogy látjuk, habár a gyógynövények nagyon hasznosak és igazán rendkívüli az élettani hatásuk, vannak esetek, amikor szüneteltetni kell ezeknek a természetes növényeknek is a fogyasztását, mert sok mindenre lehetnek kihatással, amire nem is gondolnánk, mint jelen esetben a plasztikai műtéti eljárásokra.