Bár mindannyian rendelkezünk anyajegyekkel, azonban csak kevesen járnak rendszeres szűrésre, pedig a legtöbb betegség esetén a gyógyulás esélye a korai felismeréstől függ, ezért érdemes időben bőrgyógyászhoz fordulni. Most az anyajegy elváltozásaira, a bőrrák kialakulására szeretnénk felhívni a figyelmet!

anyajegy bőrgyógyászati szűrővizsgálat anyajegy eltávolítás bőrgyógyászat  bőrrák melanoma anyajegyszűrés

Az anyajegyek mérete, formája és színe változatos, sima vagy egyenetlen felületűek. Az ún. atípusos anyajegy általában nagyobb, mint a hagyományos anyajegy és a határa lehet szabálytalan vagy homályos. Színük terjedhet a rózsaszíntől a sötét barnáig; néha a központjuk sötétebb. Lehet lapos, de az is előfordulhat, hogy egy részük eltérő. Az atípusos anyajegyekből könnyen bőrrák fejlődhet ki, családi hajlamként öröklődhetnek, ezért fokozott önvizsgálatot és orvosi felügyeletet igényelnek.

A bőrrák, vagyis a melanoma malignum többnyire meglévő anyajegyből alakul ki, így minél több valakin az anyajegy, vagy ha azok szabálytalan alakúak, annál nagyobb a kockázat is. Sajnos náluk akár 15-ször nagyobb lehet a bőrrák kialakulásának a kockázata. Azok is nagyobb veszélyben vannak, akiknek szűk családi körében előfordult a betegség, illetve a fehérbőrű, szeplős, szőke vagy vörös hajú emberek szintén veszélyeztetettek. A betegség kialakulása szempontjából a napsugárzás a legfontosabb kockázati tényező, főként akkor, ha gyakran előfordul komolyabb, akár hólyagos leégés. Az egészséges anyajegy és a melanoma gyakrabban fordul elő a közvetlen napsugárzásnak kitett területeken, míg az atípusos anyajegy a ruhával fedett testrészeken jelenik meg sűrűbben.

Fontos, hogy figyeljünk anyajegyeink méretének, színének és formájának megváltozására:

Ha nem egyenletesen kerek vagy ovális foltokat tapasztalunk, vagy ha az anyajegy határa elmosódott körvonalú, illetve ha az anyajegy színe több tónusú, mindenképp forduljunk bőrgyógyászhoz! Az 5 milliméternél nagyobb anyajegyeket rendszeresen ellenőriztessük szakorvossal. Ha valamelyik anyajegy megsérül, viszket, fáj, begyullad, nedvezik, vérzik, vagy a fentiek közül bármilyen változás történne, javasolt a bőrgyógyász azonnali felkeresése.

Ha csak kevés anyajegyünk van, akkor évente egyszer elég szűrésre menni. Amennyiben több anyajegyünk van, és köztük több szabálytalan (atípusos), illetve ha valaki a fokozottabb rizikó csoportba tartozik, akkor félévente, negyedévente érdemes felkeresni a bőrgyógyászatot. A nyári napozás után mindenképp ellenőriztessük az anyajegyeket!

Az orvosi vizit során a bőrgyógyász az egész testen előforduló valamennyi anyajegyet átvizsgálja ún. dermatoszkóppal, mellyel könnyen észrevehetőek a veszélyes elváltozások. Az anyajegyekről készült fotók segítségével a következő kontrollvizsgálat során megállapítható, hogy változott-e vagy sem. Azt, hogy az anyajegy valóban rosszindulatú-e, csak eltávolítása és a belőle vett szövetminta vizsgálat (biopszia) után lehet biztosan megállapítani.

Ha a bőrrákot korai stádiumban felfedezik, akkor a páciens gyógyulási esélyei majdnem 100%-osak. Az anyajegyek dermatoszkópos vizsgálatára a Budapest Plasztikai Intézetben is lehetőség van. Forduljon bizalommal tapasztalt bőrgyógyászainkhoz!

anyajegy bőrgyógyászati szűrővizsgálat anyajegy eltávolítás bőrgyógyászat  bőrrák melanoma anyajegyszűrés