2002 és 2006 között Martin A. Makary és munkatársai  felmérést végeztek, hogy a túlsúly mennyire befolyásolja a mellplasztikára készülők gyógyulási esélyeit és a szövődmények kialakulását. Amerikában hét államban végzett mellplasztikai beavatkozások eredményeit vizsgálták, melynek során a testsúly és a szövődmények gyakoriságának arányára lettek figyelmesek.

plasztikai sebész plasztikai műtét mellplasztika mellnagyobbítás mellkisebbítés alakkorekció törzsplasztika mell túlsúly plasztikai beavatkozás plasztikai sebészet

A testtömeg-index a páciensek 4%-ának 30-nál magasabb volt, ami már a kövér kategóriát jelenti. A vizsgálatban 2403 túlsúlyos hölgyet regisztráltak, akik közül 81% mellkisebbítésen esett át, a többiek mellnagyobbítás vagy alakkorekció miatt fordultak plasztikai sebészhez.

A vizsgálatban résztvevők plasztikai műtéti eredményeit, több mint 6000 normál testsúlyú páciens adataival vetették össze. Ugyanazon műtéti beavatkozást követően a normál testsúlyú műtöttek körében 2,2%-ban fordultak elő szövődmények, míg ez a szám a túlsúlyosak esetében elérte a 18,3%-ot. A túlsúlyos hölgyek kebelműtétje szövődmények szempontjából majdnem 12-szer kockázatosabb, melyek közül a leggyakrabban gyulladás, bakteriális fertőzés és vérzés fordul elő - derült ki a részletes statisztikai értékelésből.

plasztikai sebész plasztikai műtét mellplasztika mellnagyobbítás mellkisebbítés alakkorekció törzsplasztika mell túlsúly plasztikai beavatkozás plasztikai sebészetA kutatás kapcsán megkérdeztük mi is Intézetünk plasztikai sebészét, dr. Molnárt az ezzel kapcsolatos tapasztalatáról és a gyakoribb szövődmények kialakulásának okairól: „A túlsúly az esztétikai műtétek szempontjából egyrészt esztétikai kockázatot jelent, másrészt egészségügyi kockázatot is. A nem optimálisnak tartott súly esetén elvégzett műtétek esztétikai kockázata az, hogy ha valaki műtét után erőteljes fogyókúrába kezd, akkor a plasztikai műtét során kialakított forma és nagyság (pl. mell, vagy törzs) már nem lesz arányos a testhez képest. A fogyás miatt a bőr alatti zsírszövet egy része eltűnik, bőrfelesleg alakulhat ki, emiatt az adott rész meglóg, nem lesz esztétikus. Hasonlóan további hízás esetén is, ilyenkor a plasztikai beavatkozás során kialakított forma, alak túl nagy lesz, mert további zsírszövet rakódik le. A túlsúlyosak egészségügyi kockázata a szív- és vérkeringési rendszerre vonatkozó kockázatot jelenti, nő az esély a mélyvénás trombózisra és a tüdőembóliára. Hasonlóan nagy esélye van a fertőzésnek is, mivel nagyobb szövetrészek gyulladhatnak be egyszerre. Nekünk is vannak tapasztalataink a túlsúlyos páciensekkel kapcsolatban. Így felkészülve a fokozottabb kockázatokra, több elővigyázatosságot írunk elő. Természetesen a cél az optimális testsúly elérése esetén történő műtét.”

plasztikai sebész plasztikai műtét mellplasztika mellnagyobbítás mellkisebbítés alakkorekció törzsplasztika mell túlsúly plasztikai beavatkozás plasztikai sebészetMellplasztikára vagy bármilyen plasztikai beavatkozásra készülő hölgyeknél és uraknál, mind a páciens, mind a plasztikai sebész közös érdeke, hogy a túlsúlyból fakadó magasabb kockázatot átbeszéljék és amennyiben lehet a lehető legkisebbre csökkentsék azt.