Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Orrformánkért felelős gének

Az orrplasztikai műtétek igen gyakoriak, évente több ezer műtétet végeznek el a plasztikai sebészek. Bokszolók körében különösen kedvelt, ők szívesen alakíttatnak rajta, de alapvetően nem a plasztikai sebész határozza meg orrunk formáját, hanem génjeink felelősek ezért. Hála a britek lelkes és kifogyhatatlan témájú kutatásainak most már arra is fény derült, hogy orrunk formájáért négy gén felelős.

orr orrplasztika plasztikai sebész áll állplasztika

Az University College kutatói, olyan latin-amerikai embereket vizsgáltak, akik különböző felmenőkkel  bírtak, ezért több országból hívták össze a kutatáshoz szükséges 6000 embert. A kutatásban részt vettek Mexikóból, Peruból, Brazíliából érkezők. Kaustubh Adhikari kutató elmondta, egyrészt azért, mert eddig kevesen tanulmányozták az orr alakulását és ha történt is ezirányú kutatás az európai embereken történt, akik eleve jobban hasonlítanak egymásra.

A legpontosabb mérési eredményekért 3000 főnél 3D-s modellt is készítettek. Megvizsgálták az áll formáját, az orrhegy kinyúlását, rögzítették az orrnyereg és a cimpa szélességét. A londoni kutatócsoport így precíz, pontos eredményeket tudott produkálni. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy az orr porcos szerkezetét gének határozzák meg: DCHS2, GLI3, RUNX2, PAX1. Állunk előre ugrásáért pedig az EDGAR nevezetű gén felel.

Azt tudjuk, hogy az orron keresztül jut a levegő légzőrendszerünkbe és a szaglás szerve. Az orrnyílásokat középen az orrsövény választja el, a nyílások mögött találjuk az orrüreget, amit nyálkahártya borít, és feladata a bejutott kórokozók, allergizáló anyagok eltávolítása. Orrunk különösen fontos szerepe az is, hogy az ember az adott klímához alkalmazkodni tudjon, hiszen a belélegzett levegő tisztítása mellett szabályozza annak hőmérsékletét és páratartalmát. A levegő az orrjáratokban örvényeket képez, így többszörösen érintkezik a nyálkahártyával, így egyrészt megtisztul, és nedvességtartalma megnő. Az orrban lévő orrkagylók gazdagon erezettek, így alkalmasak arra, hogy a levegőt felmelegítsék.

Orrunk az evolúció során számos alkalommal változott, egy elmélet szerint az emberiség bölcsőjének nevezett Afrikából - származó emberek orra Euróbába érkezve alakult át. A hideg időhöz alkalmazkodva az orr többek között elkeskenyedett. A kutatás vezetője, Andrés Ruiz-Linares professzor szerint, azért is fontosak ennek a kutatásnak az eredményei, mert az ehhez hasonló evolúciós elméleteket igazolhatja vagy cáfolhatja meg.

A mai orvostudománynak köszönhetően, többféle orrplasztikai beavatkozás közül választhatunk és alakíthatjuk át orrunk formáját, ha nem vagyunk a mostanival elégedettek.

0 Tovább

„Mobiltelefon arc” lehet az újabb népbetegség?

A mobilfüggők és a túlhajszolt menedzserek jobban teszik, ha vigyáznak, mielőtt még „mobiltelefon arcuk” lesz!

állplasztika nyakplasztika plasztikai sebész zsírleszívás arcplasztika toka tokaplasztika

Ez az állítólagos népbetegség neve, mely akkor alakulhat ki, ha túl sokáig nézzük a telefonunkat vagy a számítógépünk monitorját. Legalábbis ezt állítja néhány brit plasztikai sebész, akik tendenciának vélik az esztétikai problémákat okozó jelenséget.

A brit Woodford Medical Group szakemberei hívták fel a figyelmet arra a problémára, ami miatt egyre többen kérik az állplasztikai beavatkozást. A „mobiltelefon-arcnak” nevezett jelenség okát abban látják, hogy a manapság kialakult munkastílus miatt naphosszat nézzük jellegzetes, előre döntött fejjel a telefonunk vagy számítógépünk monitorját.

állplasztika nyakplasztika plasztikai sebész zsírleszívás arcplasztika toka tokaplasztikaA szakemberek szerint a gond azzal van, ha ezt a természetellenes testtartást akár nap mint nap órákon keresztül is képesek vagyunk fenntartani. Ezzel ugyanis lerövidítjük a nyak izmait, ami növeli a tokára nehezedő gravitációs nyomást. Magyarán a nyak izmai petyhüdté válnak és ez tokásodást okoz – mondta el dr. Mervyn Patterson plasztikai sebész.

Hogy van-e ebben igazság, az egyelőre tudományosan nem bizonyított. Mindenesetre a nyak, az áll és a toka környéke különösen érzékeny terület, hiszen ez a vonal az első, ahol megmutatkoznak az öregedés első jelei.

A brit szakemberek szerint a jövőben egyre több mindenkit fog érinteni a „mobiltelefon arc” problémája, ők ugyanis ezzel magyarázzák az állplasztikai beavatkozásra érkező páciensek rohamos és egyértelmű növekedését.

Szerencsére a plasztikai sebészeknek és a kozmetológusoknak már rengeteg eszköz áll a rendelkezésükre, mellyel megszűntethetik a tokásodás problémáját. Sőt, tornáztatással mi magunk is tehetünk a megelőzésért. Erről a „Tokaformálás mesterfokon” című cikkünkben írtunk bővebben.

Plasztikai sebész zsírleszívással és arcfelvarrással tud segíteni a tokásodás problémánkon. A beavatkozás során zsírleszívással csökkentik a toka zsírszövetét. Amennyiben bőrfelesleggel is rendelkezik a páciens, akkor annak kimetszése is szükséges, ez akár egy alsó arcplasztikával vagy nyakplasztikával kombinálható. A már megnagyobbodott toka kezelésére ez a beavatkozás kínálja a leglátványosabb és leghatékonyabb eredményt.

0 Tovább

Brad Pitt hasonmás?!

Újabb hír egy olyan emberről, aki valaki más bőrében jobban érezné magát. Érdekesség, hogy Reid Ewing, aki a Modern család Dylan Marshallját alakítja szeretne egy másik színészre hasonlítani.

plasztikai sebész plasztikai műtét plasztikai beavatkozás orrplasztika állplasztika plasztikai sebészet állimplantátum

A 27 éves színész palánta súlyos testi önkép zavarral küzd, melynek kiváltó oka éppen hivatása lehet. A fiatal színész most így vallott erről: „A testi önkép zavar egy mentális betegség, amely esetén a betegnek gyötrelmet okoz saját kinézete. Az én esetemben a külsőm volt az egyetlen dolog, amely foglalkoztatott. Éppen Los Angelesbe költöztem, hogy színész legyek, és nagyon kevés barátom volt, ha egyáltalán volt. Csak ültem egyedül a lakásomban és sorra néztem a képeket magamról, csak vizsgálgattam minden oldalról és analizáltam minden tulajdonságot.”

plasztikai sebész plasztikai műtét plasztikai beavatkozás orrplasztika állplasztika plasztikai sebészet állimplantátumEwing 19 évesen esett át 2008-ban első plasztikai beavatkozásán, amikor állimplantátummal tették hangsúlyosabbá állát. „Őszintén hittem benne, hogy ha meglesz az operáció, akkor úgy fogok kinézni, mint Brad Pitt.”-nyilatkozta Ewing. Az eredménnyel azonban nem volt megelégedve, így újra plasztikai sebészhez fordult, hogy elvégeztesse az állnagyobbítást. „Csak pár nap telt el, amikor észrevettem, hogy az implantátumot el tudtam mozdítani a bőröm alatt egyik irányból a másikba. Visszasiettem hozzá, hogy közöljem hibázott és műtsön meg ismét.” Reid Ewing évek alatt számos plasztikai beavatkozáson esett át. Már a Modern családot forgatta, így volt miből finanszíroznia a műtéteket. Azonban 2012-re, az állimplantátumok, az ajakvékonyítás, az orrplasztika és a különböző feltöltések ellenére az elszigeteltség érzése, a depresszió és az önutálat olyan súlyossá vált nála, hogy képtelen volt megbirkózni vele. Annak ellenére, hogy még mindig elégedetlen kinézetével, elhatározta, hogy többet nem fekszik kés alá, hiszen a probléma az elméjével és az önképével van. 2013-ban nyíltan vállalta a nyilvánosság előtt is, hogy testi önkép zavara van, ismertebb, rövidebb nevén a BDD-t (body dysmorphic disorder).

Sok ember sem pénzt, sem energiát, sem pedig időt nem kímélve, akár fájdalmakat is vállalva, plasztikai műtét segítségével olyanokra akar hasonlítani, akiket bálványoz.

Az ilyen jellegű plasztikai beavatkozásokat Intézetünk plasztikai sebészei nem vállalják szakmai okok miatt. Pszichológiai szempontból megkérdőjelezhető ugyanis a páciens egészséges, reális testképe.  Nagyon kevés szakember végzi el az ilyen jellegű kéréseket a médiában megjelenő példák ellenére is.

Mindig lesz olyan, aki hasonlítani akar valakire és a megoldást a plasztikai sebészetben látja. Van aki elfogadja és támogatja az „önmegvalósítás” ezen formáját, bár a legtöbben elítélik. Ezekre az abszurd esetekre mindig felfigyel a sajtó és a figyelem középpontjába kerülnek, de valójában a plasztikai sebészet nem erről szól, fontos, hogy ne ezekkel azonosítsuk.

0 Tovább

PlasztikaBlog

blogavatar

Hírek, érdekességek és újdonságok a plasztikai sebészet, plasztikai beavatkozások világából a Budapest Plasztikai Intézet plasztikai sebészeitől, szakértői.

Utolsó kommentek

Címkefelhő

plasztikai sebész (21),plasztikai beavatkozás (20),plasztikai műtét (15),ráncfeltöltés (11),mellplasztika (9),arcplasztika (9),orrplasztika (8),ránc (8),szemhéjplasztika (7),botox (7),fogyás (5),arcfiatalítás (5),zsírleszívás (5),egészség (4),mellnagyobbítás (4),fogyókúra (4),plasztikai sebészet (4),ránctalanítás (4),állplasztika (3),túlsúly (3),intim lézeres kezelés (3),bőr (3),hasplasztika (3),fülplasztika (3),kisajak plasztika (3),mellfelvarrás (3),intimplasztika (3),hüvely plasztika (2),szem alatti karikák (2),műtét (2),hajbeültetés (2),plasztika (2),gyógynövény (2),gyomorballon terápia (2),frakcionált szén-dioxid lézeres kezelés (2),hyaluronsav (2),mellimplantátum (2),mellműtét (2),saját zsírral való feltöltés (2),botox kezelés (2),esztétikai kezelés (2),öregedés (2),gynecomastia (2),nyakplasztika (2),ajakfeltöltés (2),mell (2),mellkisebbítés (2),intim lézer (2),szépészeti beavatkozás (2),anyajegy eltávolítás (1), bőrrák (1),bőrgyógyászat (1),szerméremdomb korrekció (1),intim lézeres fiatalítás (1),hüvelyplasztika (1),fenékplasztika (1),fenék (1),betegség (1), szeméremdomb korrekció (1),lézeres szőrtelenítés (1),anyajegy (1),hasplsztika (1),orplasztika (1),befelé forduló mellbimbók korrekciója (1),bőrgyógyászati szűrővizsgálat (1),arckezelés (1),INTIMPLASZTIKA (1),HASPLASZTIKA (1),szülés (1),szülés után (1),MELLFEVARRÁS (1),MELLPLASZTIKA (1),INTIM LÉZERES KEZELÉS (1),LÉZERES SZŐRTELENÍTÉS (1),MELLNAGYOBBÍTÁS (1),MELLKISEBBÍTÉS (1),implantátum (1),kombinált mellplasztika (1),inkontinencia (1), ftc szálbehúzás (1),hifu fókuszált ultrahang kezelés (1),anyajegyszűrés (1),hüvelyszárazság (1),vizelettartási probléma (1),fül (1),lézeres bőrfiatalítás (1),Easy TCA hámlasztás (1),Frakcionált CO2 lézeres kezelés (1),melanoma (1),ajaknagyobbítás (1),Botox (1),FTC szálbehúzás (1),szálbehúzás (1),férfi plasztika (1),arcszobrászat (1),arcműtét (1),gyomorballon (1),bőrgyógyász (1),szeméremdomb korrekció (1),saját zsírral való arcfeltöltés (1),kollagén (1),férfi plasztikai műtétek (1),dermaroller kezelés (1),Botox kezelés (1),plasztika függőség (1),állimplantátum (1),alakkorekció (1),dermafix (1),dermaroller (1),törzsplasztika (1),táplálék-kiegészítők (1),gyógyteák (1),orr (1),stressz (1),gyomor (1),tokaplasztika (1),áll (1),arc (1),dermapen (1),arcápolás (1),dermafix kezelés (1),toka (1),kókuszzsír (1),rendellenes izzadás (1),izzadás (1),hyaluronsavas ajakfeltöltés (1),homlokplasztika (1),túlzott izzadás (1),botox izzadáskezelés (1),kókuszolaj (1),diéta (1),hialuronsav (1),szem (1)

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />