Az izzadás a hőháztartásunk egyensúlyáért és a salakanyagok kiürítéséért felelős. Fontos tudni, hogy a szervezetünk a kilélegzett levegővel is veszít vizet! De mi van akkor, ha valami mégsem megfelelően működik?

egészség izzadás rendellenes izzadás túlzott izzadás botox izzadáskezelés plasztikai sebész

A rendellenes verejtéktermelésnek az egyik oka a hypohidrózis, amely a verejtéktermelés hiányát jelenti. Ez olyan betegségek kísérő tünete, mint a vesebetegség, keringési zavar, pajzsmirigy alulműködés vagy különböző mérgezés. A másik, gyakoribb és kellemetlenebb jelekkel járó zavar a hyperhidrózis, vagyis a fokozott izzadás. Kóros izzadásról beszélünk, ha normális környezeti hőmérsékleten vagy fizikai aktivitás hiányában is erős a verejtéktermelés. Ez lehet csak lokális, egy-egy területet érintve, vagy egész testre kiterjedő is. A lokális verejtékezés stresszhelyzetben, érzelmileg felfokozott állapotban jellemző, ritkán idegrendszeri betegség jele is lehet. Az egész testet érintő izzadást többnyire a láz okozza, amikor a szervezet védekezésképpen reagál a fertőzésre.

A hyperhidrózis fő oka valamilyen rejtett betegség, mint például a pajzsmirigy túlműködés, mely jellemzően női betegség, illetve hormonális problémák, azaz a mellékvese funkcionális zavara is kiváltója lehet. A csak éjszaka előforduló izzadás oka valamilyen fertőzés, leggyakrabban tüdőtuberkolózis vagy egyes hematológiai betegségek.

Gyakran hormonális változások idéznek elő túlzott verejtékezést: pubertáskorban, illetve menstruációs időszakban, terhesség alatt vagy klimax során a verejtékezés erősebb. Azonban ez inkább egy természetes folyamat, nem kóros jelenség, nem kell megijedni.

A hyperhidrózis gyakran kísérő jelenség a kövér emberek esetében, hiszen a súlyfelesleg a szervezetnek állandó többletterhet jelent. További befolyásoló tényező az erős cigarettázás, a nagy mértékű alkoholfogyasztás és a rendszeres aszpirinszedés.

A verejtékürülést érintő betegség, zavar az ún. miliária, amikor a verejtékmirigyek kivezetőcsövei elzáródnak és a verejték nem tud megfelelően kiürülni a szervezetből. Ilyen esetben a mirigykijáratok helyén, a bőr felszínén apró hólyagok jelennek meg. Napozás vagy lázas megbetegedés után alakulhat ki, és legtöbbször kezelés vagy beavatkozás nélkül is visszafejlődik.

egészség izzadás rendellenes izzadás túlzott izzadás botox izzadáskezelés plasztikai sebészAmennyiben kínos pillanatok jutnak eszünkbe a cikk olvasása közben, mindenképp keressünk fel szakorvost, aki a háttérben húzódó betegségre is rávilágíthat. Azonban, ha nincs szervi oka, egyszerűen csak izzadékonyabbak vagyunk az átlagnál, ennek a mérséklésére is létezik már megoldás.

Intézetünkben számos esetben alkalmaztunk már botox izzadáskezelést pácienseinknél helyi érzéstelenítésben, ami mindössze fél órát vesz igénybe, s ennek során a plasztikai sebészünk botulinum toxin higított oldatát fecskendezi a kezelendő területbe. A hatóanyag blokkolja az izzadságmirigyek működését, ezáltal csökkenti a verejtékezés mértékét. Az izzadáskezelést követően az izzadás mértéke látványosan csökken, megszűnnek a zavaró izzadságfoltok, nem kell naponta többször átöltözni.