Alig kellett várnunk a legfrissebb hírekre a plasztikai és esztétikai kezeléseknél alkalmazott botox egy újfajta felhasználásáról. Ugyan a kutatás még nagyon gyerekcipőben jár, de az eddigi eredmények alapján gyógyszer formájában hatásos és segíthet a fogyásban a túlsúllyal küzdő embereknél.

botox fogyókúra fogyás túlsúly gyomor

A Norvég Tudományos és Műszaki Egyetem (NTNU) kutatói azt vizsgálják, hogy milyen hatása van a gyomorba injektált botoxnak és összefüggéseket keresnek a testsúly csökkenésével. A vizsgálatokhoz folyamatosan toboroznak önkénteseket.

Úgy gondolják, hogy a botox kezelés blokkolja a gyomrot, illetve az agyat összekötő kulcsfontosságú ideget (bolygó ideget), amelyen át érkezik a visszajelzés az agyba az éhségről és a telítettségről. A kezelés egy endoszkóp segítségével történik, melyet a gyomorba juttatnak, majd a szerv alsó részébe injektálják a botoxot. A kísérletben résztvevők a botox kezelés során eleinte félévente kaptak injekciót. A páciensek 70%-nál volt megfigyelhető súlyvesztés, ami átlagosan súlyfeleslegük 17%-át tette ki. 18 hónap elteltével a résztvevők már három injekciót kaptak; ekkor a vizsgált személyek 75%-a fogyott és súlytöbbletük 28%-át adták le. Azonban az eredmények megerősítéséhez további nagyobb létszámú „tesztalannyal” végzett kutatások szükségesek, a kutatók szerint ugyanis tanulmányuk kicsi volt. Viszont, ha tanulmányukat folytathatják nagyobb létszámmal és az eredményeket igazolják, akkor az eljárás „az elhízás elleni küzdelem további új módja lehet”- mondta Duan Chen a tanulmány társszerzője.

botox fogyókúra fogyás túlsúly gyomor

Az elmúlt években a gyomorral kapcsolatban nem csak a botox és a fogyás összefüggését tanulmányozták. Szintén a trondheimi Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem és a New Yorki Columbia Egyetem kutatói a bolygóideg szerepét vizsgálták a gyomorrák kialakulásában. A kutatás bebizonyította, hogy a bolygóideg ingerületátvivő anyag közvetítésével ösztönzi a daganat őssejtjeit. A kísérletek során a bolygóideg működését az ideg átvágásával vagy a botox lokális beinjektálásával blokkolták. Az eljárások pozitív eredménnyel zárultak.

Timothy Wang, a Columbia Egyetem professzora szerint: „Amennyiben a betegség korai fázisában megszakítjuk az összeköttetést a központi idegrendszer és a daganat között, a tumorsejtek sokkal sebezhetőbbek lesznek, ezáltal hatékonyabbá válik a kemoterápia”.

A kezelés olcsóbb és kevésbé toxikus a kemoterápiával szemben, ráadásul még mellékhatásai sincsenek.  A botox alkalmazásának létjogosultsága lehet a nem operálható gyomorrákos betegeknél, vagy olyan pácienseknél, akik nem reagálnak a kemoterápiára, valamint azoknál, akiknél állapotuk miatt a hagyományos kezelés nem alkalmazható a mellékhatások miatt. A klinikai vizsgálatokat már elkezdték Norvégiában a gyomorrákos betegeknél.

Elképzelhető, hogy a prosztatarákkal küzdőknek is esélyt adhat a botox kezelés. Ezt viszont csak akkor lehet 100%-osan kijelenteni, ha további vizsgálatokat végeznek, hogy kiderítsék pontosan milyen idegek játszhatnak szerepet a tumorok kialakulásában.