Manapság már szinte elvárásnak számít a fiatalos külső és mindenkinél eljön az a pont, amikor elkezd foglalkozni az idő múlásával. Ebből kifolyólag a szépségipari fejlesztések egyik legfőbb vonulatát a ráncok megszüntetése képviseli.

ránc ráncfeltöltés botox öregedés bőr hyaluronsav

A híres amerikai Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) teljesen új szemszögből közelítette meg ezt a problémát. Szerintük hagyni kéne a bőrt megöregedni, majd ráhúzni egy vékony réteg műbőrt, így a második bőr a ráncok ellen hatásos és fiatalos külsőt biztosítana.

Ebből a felvetésből kiindulva megszületett az új eljárás, hogy a bőrünket ne gátoljuk az öregedésben semmilyen beavatkozással, helyette húzzunk rá egy vékony réteg műbőrt. Ez a találmány egy kétkomponensű, szilikonbázisú polimerekből álló, folyékony anyag. A bőrre való felvitele egyszerű, hasonló a kenőcsökéhez. A rugalmas anyag légáteresztő réteget képez, mely időszakos védelmet nyújt a karon és a szemkörnyéken, valamint elfedi a ráncokat és a bőrt feszessé varázsolja. Megtámasztja a hámréteget és védelmet nyújt a napsugárzás káros hatásától. Sőt az orvostudomány a későbbiekben a sebgyógyulás és az ekcéma esetén is alkalmazhatja majd a találmányt. Az égési sérülésben szenvedőknek nagy segítséget nyújthat, ugyanis a polimerek megakadályozzák a műbőr alatti bőrrészek összehúzódását.

ránc ráncfeltöltés botox öregedés bőr hyaluronsav

(A kísérleti alany bal oldalon látható szemkörnyékét az új találmány borítja, a másikat viszont nem.)

A Nature Materials tudományos újság honlapján hozták nyilvánosságra felfedezésüket a kutatók. A honlapon csak a megvalósíthatóságot ellenőrző tesztek eredményei jelentek meg. Egyelőre az esetleges mellékhatásokról és a szavatosságról információ nem szerepel, mivel még csak a ráncok eltüntetését vizsgálták.

„A terméket folyékony formában viszik fel használói, majd az anyag rugalmas, légáteresztő filmréteget képez a bőrön.” – mondta Robert Langer, a MIT egyik munkatársa, a tanulmány szerzője.

Mitől hat az arc fiatalosnak és természetesnek? Egyrészt a „második bőr” alig érezhető, a saját bőrt abszolút nem irritálja. Másrészt a szövetnek fiatalos rugalmasságot kölcsönöz, ezáltal megakadályozza a nedvességvesztést. A tanulmányban az is olvasható, hogy sem az időjárási viszonyok, sem a különböző sporttevékenységek sem ártanak a rétegnek.

Ezt a kozmetikai és gyógyászati célra szánt szilikonréteget közel 10 éven át fejlesztette Betty You, a MIT kutatója és orvosi csapata.

A „műbőr” forgalomba hozásának dátuma egyelőre még nem publikus. Viszont addig sem kell csüggedni, ugyanis a ráncok eltüntetésére igénybe lehet venni a már jól bevált Botox injekciót és a hyaluronsavas ráncfeltöltést.