Úgy tűnik, hogy napjainkban már a divatos ruhák, trendi frizurák és az ötletes sminktrendek nem elégíti ki a "szép külső" iránti vágyat. Az Amerikai Arcplasztikai Társaság tavalyi évre vonatkozó adatai alapján rohamosan nőtt az arc plasztikai műtétei és az injekciós beavatkozások száma a 30 év alatti nők esetében.

arcplasztika szemhéjplasztika orrplasztika plasztikai beavatkozás plasztikai sebész ráncfeltöltés ránctalanítás botox arcszobrászat plasztikai műtét

De vajon mi áll a jelenség hátterében?

Tavaly az orrplasztika és a szemhéjkorrekció, továbbá az arccsont-kiemelés volt a legtöbbször igénybe vett plasztikai beavatkozás, illetve az arcfiatalító botoxinjekció és a hyaluronsavas eljárások voltak dobogós helyen. Ezek a beavatkozások a hölgyek és a férfiak körében is nagy népszerűségnek örvendenek olyannyira, hogy a múlt évben 64%-kal nőtt a beavatkozások száma a 30 év alatti nők körében.

arcplasztika szemhéjplasztika orrplasztika plasztikai beavatkozás plasztikai sebész ráncfeltöltés ránctalanítás botox arcszobrászat plasztikai műtétSokakra inspiráló hatással vannak a hírességek és kifejezetten olyan korrekciókat kérnek, mellyel jobban hasonlítanak kedvenc sztárukra. A szépészeti eljárásban résztvevők 80%-a elsősorban a valóságshow jellegű műsorokban feltűnő celebekre szeretne hasonlítani. Az Amerikai Arcplasztikai Társaság a jelentésben nevet is adott a jelenségnek: Kardashian-hatás vagy szelfimánia, amelyek egyre nagyobb számban hódítanak a tizen- és a huszonévesek körében.

A média, azon belül is a közösségi média  befolyásolja a fiatalok önképét, az emberi  szépségről alkotott elképzelését. Egyre többen fekszenek kés alá, és végeztetnek fenékplasztikai műtétet, hogy olyan fenekük legyen, mint Kim  Kardashian-nak, emellett a Jenner lányok arca is  esztétikai irányelv lett egyre több nő számára. A jelentés arra is rávilágított, hogy a plasztikai eljárás már szinte egyáltalán nem számít tabunak sem a nők, sem a férfiak körében.

Az Amerikai Arcplasztikai Társaság szerint az internet által egyre több információ birtokába kerülnek, egyre felkészültebben, egyre pontosabb elképzelésekkel és igényekkel érkeznek a páciensek a plasztikai sebészeti rendelőkbe. A legújabb plasztikai trendek első sorban a művelt, iskolázott, felső-középosztálybeli rétegben népszerűek. Manapság a fiatalok egyre tudatosabban készülnek az időskorra, az előrejelzések szerint a most tapasztalható jelenségek a jövőben is jelen lesznek: egyre nagyobb arányban fogják igénybe venni a húszas és harmincas éveikben járók az említett szolgáltatásokat.

Vajon Magyarországon mi a helyzet?

arcplasztika szemhéjplasztika orrplasztika plasztikai beavatkozás plasztikai sebész ráncfeltöltés ránctalanítás botox arcszobrászat plasztikai műtét"Huszonéves pácienseknél botox ránctalanító kezelést általában azért nem végzünk, mert ráncokról nem beszélhetünk, így nincs mit eltüntetni.  Természetesen, ha a páciens esetében indokolt a ránctalanítás, és nem irreálisak az elvárások, akkor elvégezzük."- Tudtuk meg Gacs János plasztikai sebésztől. Van, aki teljes   mértékben  el tudja fogadni az idő múlását, viszont sokan  vannak, akik egy-két apró ránc megjelenésekor félve néznek tükörbe és inkább igénybe veszik a plasztikai sebészet adta lehetőségeket. Magyarországon nem jellemző a pácienseknél, hogy olyan elképzeléssel érkeznek konzultációra, hogy valamelyik sztár bőrébe szeretnének bújni.