Az orrplasztikai műtétek igen gyakoriak, évente több ezer műtétet végeznek el a plasztikai sebészek. Bokszolók körében különösen kedvelt, ők szívesen alakíttatnak rajta, de alapvetően nem a plasztikai sebész határozza meg orrunk formáját, hanem génjeink felelősek ezért. Hála a britek lelkes és kifogyhatatlan témájú kutatásainak most már arra is fény derült, hogy orrunk formájáért négy gén felelős.

orr orrplasztika plasztikai sebész áll állplasztika

Az University College kutatói, olyan latin-amerikai embereket vizsgáltak, akik különböző felmenőkkel  bírtak, ezért több országból hívták össze a kutatáshoz szükséges 6000 embert. A kutatásban részt vettek Mexikóból, Peruból, Brazíliából érkezők. Kaustubh Adhikari kutató elmondta, egyrészt azért, mert eddig kevesen tanulmányozták az orr alakulását és ha történt is ezirányú kutatás az európai embereken történt, akik eleve jobban hasonlítanak egymásra.

A legpontosabb mérési eredményekért 3000 főnél 3D-s modellt is készítettek. Megvizsgálták az áll formáját, az orrhegy kinyúlását, rögzítették az orrnyereg és a cimpa szélességét. A londoni kutatócsoport így precíz, pontos eredményeket tudott produkálni. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy az orr porcos szerkezetét gének határozzák meg: DCHS2, GLI3, RUNX2, PAX1. Állunk előre ugrásáért pedig az EDGAR nevezetű gén felel.

Azt tudjuk, hogy az orron keresztül jut a levegő légzőrendszerünkbe és a szaglás szerve. Az orrnyílásokat középen az orrsövény választja el, a nyílások mögött találjuk az orrüreget, amit nyálkahártya borít, és feladata a bejutott kórokozók, allergizáló anyagok eltávolítása. Orrunk különösen fontos szerepe az is, hogy az ember az adott klímához alkalmazkodni tudjon, hiszen a belélegzett levegő tisztítása mellett szabályozza annak hőmérsékletét és páratartalmát. A levegő az orrjáratokban örvényeket képez, így többszörösen érintkezik a nyálkahártyával, így egyrészt megtisztul, és nedvességtartalma megnő. Az orrban lévő orrkagylók gazdagon erezettek, így alkalmasak arra, hogy a levegőt felmelegítsék.

Orrunk az evolúció során számos alkalommal változott, egy elmélet szerint az emberiség bölcsőjének nevezett Afrikából - származó emberek orra Euróbába érkezve alakult át. A hideg időhöz alkalmazkodva az orr többek között elkeskenyedett. A kutatás vezetője, Andrés Ruiz-Linares professzor szerint, azért is fontosak ennek a kutatásnak az eredményei, mert az ehhez hasonló evolúciós elméleteket igazolhatja vagy cáfolhatja meg.

A mai orvostudománynak köszönhetően, többféle orrplasztikai beavatkozás közül választhatunk és alakíthatjuk át orrunk formáját, ha nem vagyunk a mostanival elégedettek.