Kényelmes életvitel, egyre kevesebb mozgás, szénhidrátokban, zsírokban gazdag ételek. Mindezek egyenes következménye a túlsúly, az elhízás, esztétikai, majd egészségügyi problémák. A megoldás: fogyókúra. Azonban, ha egyedül nem sikerül tartós súlycsökkentést elérni, akkor az orvosi segítséggel való fogyás nyújthat megoldást, és ez akár életmentő fontosságú is lehet.

 

gyomorballon gyomorballon terápia fogyás fogyókúra egészség műtét plasztikai műtét plasztikai sebész

Manapság egyre többen döntenek úgy, hogy saját egészségük érdekében gyomorszűkítő műtétnek vetik alá magukat. A beavatkozás után jelentős mértékű fogyás tapasztalható, ugyanis az eljárás során csökken az elfogyasztott és az emésztőtraktusban felszívódó tápanyag mennyisége, ezáltal csökken az elhízással összefüggő betegségek, mint például a cukorbetegség kialakulásának vagy súlyosbodásának a veszélye.

Készült egy tanulmány, amelyben megállapították, hogy az éhséget szabályozó hormonok kiválasztása is módosul az eljárás során. Méghozzá úgy, hogy az étvágycsökkentő hormonok szintje növekedik, ugyanakkor az étvágyserkentő hormonok száma lecsökken.

A kutatás arra éleződött ki, hogy a gyomorszűkítő műtétek képesek-e visszaszorítani az úgynevezett „hedonikus éhséget”, ez a fajta éhség az örömet okozó evés vágyát jelenti, azt, amikor megkívánjuk az ételt. Részben a hedonikus éhség jelentkezésével magyarázható, hogy az elhízott embereknek miért olyan nehéz hosszútávon fenntartaniuk a fogyás eredményét. Hiszen ez a fajta éhség a tényleges fizikai éhség hiányában is jelentkezik. A tanulmány vezetője Dr. Bernd Schultes szerint a műtét egyértelműen befolyásolja ezt a fajta éhséget és hatással van a gondolatainkra és érzéseinkre az étellel és az étkezéssel kapcsolatban. A svájci Kantonsspital St. Gallen Interdiszciplináris Elhízási Központ vezetője is megerősítette, hogy a gyomorszűkítő beavatkozások valóban korrigálják a súlyos elhízásban szenvedőket különösen sújtó hedonikus éhség szabályozatlanságát.

A gyomorszűkítő beavatkozás ugyan drasztikusabb megoldás, de az egészség megőrzése érdekében nagyon fontos eljárás. Hiszen vannak olyan esetek, ahol sajnos már a diéta és a testedzés sem segít, ezért szükség van orvosi segítségre is. Az elhízás manapság már népbetegségnek mondható, egyre nagyobb problémát jelent itthon és Európában egyaránt.

Szerencsére létezik már egy kíméletesebb megoldás is, ez pedig a gyomorballon terápia. Ez egy olyan diétás, testsúlycsökkentő eljárás, mely átmenetet képez a hagyományos diéta és a gyógyszeres étvágycsökkentő-módszerek, valamint a gyomorszűkítő, sebészeti megoldások (pl. gyomorgyűrű) között. Nem műtéti eljárás során a gyomorba egy gyomorballont juttatnak, ami megakadályozza a táplálékfelvételt, ezáltal a pácienst hozzászoktatja, hogy bizonyos időközönként kis adagokat fogyasszon. A gyomorballon terápiát alkalmazhatjuk jelentős túlsúly esetén, akár társbetegségek meglétekor, amikor más diétás módszerek már nem alkalmazhatóak, illetve több sikertelen fogyókúra után is.

Az egészségünk a legfontosabb! Sajnos a súlyos elhízás több komoly betegség forrása is lehet, ezért mihamarabb kérjük ki dietetikus, háziorvos vagy plasztikai sebész véleményét és kezdjünk el minél előbb tenni ellene!