A hypertrichosis, vagyis a fokozott szőrösödés, mind a férfiaknál, mind a nőknél előforduló jelenség. Persze nekünk nőknek ez sokkal zavaróbb probléma. 

lézeres szőrtelenítés

Nem feltétlen betegség áll a háttérben, előfordul, hogy genetikailag adott; hiszen ha belegondolunk a dél amerikai vagy európai mediterrán népeknél jellemző, hogy dús hajkoronával és szőrzettel rendelkeznek.

A legjelentősebb férfi hormon, a tesztoszteron, illetve a szervezet androgénszintje, vagyis a férfi nemi hormonok határozzák meg a testünkön található szőr mennyiségét. Ugyanúgy a nőknél is ez szabályozza a szőr mennyiséget annak megfelelően, hogy milyen arányban található meg a szervezetben. Ezek a mellékvesékben és az ivarsejtekben termelődnek.

A genetikán kívül hormonzavar (pl. pajzsmirigybetegség) is állhat a túlzott szőrnövekedés hátterében, de bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet ez a kellemetlen tünet, vagy a változókor is szerepet játszhat. A menopauza idején ugyanis az ösztrogénszint csökken, míg a tesztoszteronszint (tehát a férfi hormon) megnövekszik.

A következő területeken fordulhatnak elő a leggyakrabban a kellemetlen szőrszálak:

Áll: Gyakori, hogy a korral megjelenik pár szál.

Hát és dekoltázs: Míg a férfiaknál jellemző és normális a mellkason és a háton jelentkező szőr, addig sajnos a nőknél sem kizárt a megjelenése.

Arc: Megerősödhet vagy több szőr nőhet a hajvonalnál és az arc két oldalán, a pajesz környékén.

Mellbimbók: Sajnos a hormonváltozások miatt a mellbimbók környékén is kandikálhat pár szőrszál.

Has és köldökrész: Köldök alatt, felett és a has alsó részén is megjelenhetnek.

Lábujjak: A pubertás ideje alatt is erősödhet a terület szőrösödése, melyet a menopauza csak fokozhat.

Orr- és fülszőrzet: Idősebb korban a férfiaknál mindennapos látvány az erős orrszőrzet és a fülön ülő kis szőrpamacs, mely a nőknél azért elég ritka jelenség. Sajnos szintén a menopauza melléktermékeként előfordulhat nőknél is.

De szerencsére van megoldás! Ma már számos lehetőség közül választhatunk a fent felsorolt testtájakon jelentkező nem kívánt szőrzet eltávolítására. Lehet borotva, gyanta, vagy ha hosszabb távon szeretnénk megszabadulni a szőrzettől, igénybe vehetünk lézeres szőrtelenítést is. A terület érzékenységétől függően javasolt a szőrtelenítési mód megválasztása.

Ezek közül a lehetőségek közül a lézeres szőrtelenítés az, ami végleges, mégis kíméletes a bőrhöz, csak a szőrtüszőkre hat, a környező szöveteket nem érinti, ezáltal elkerülhető a szőrbenövés és a szőrtüszőgyulladás is! Végleges megoldást jelent, mindazoknak, akik túlzott szőrnövekedéstől szenvednek, ezeken a nem tipikus női területeken.