Az ajaknagyobbítást végezhetjük smink trükkökkel, amik rövidtávon hatékony lehetőségek. Viszont a  legismertebb módja a plasztikai sebész által végzett ajaknagyobbítás, mely hosszútávon tartós, valamint hatékony eredményt biztosít. Ha a plasztikai sebészeti ajaknagyobbítás mellett döntünk, akkor mindenképp érdemes tovább olvasni a cikkünket, hiszen számos lehetőség közül lehet választani.

Az ajakfeltöltés során töltőanyagokkal dolgozunk, amelyek között különbséget teszünk az ideiglenes és tartós eredményt nyújtó anyagok között. Az ideiglenes csoportba olyan injekciós készítmények tartoznak, amelyek anyaga a szervezetben is megtalálható (pl. kollagén, hialuronsav), illetve a saját zsírral történő feltöltés. Az esztétikai plasztikai sebészetben a vékony vagy keskeny ajkak megvastagításához az injekciós ajakfeltöltés a legegyszerűbb és legszebb eredményt biztosító eljárás. Ez a fajta eljárás gyors, biztonságos és viszonylag egyszerű. Egyénileg változó, de körülbelül 8-14 hónaponként a kezelést meg kell ismételni, az anyag típusa, lebomlása és az ebből következő esztétikai eredmény csökkenése miatt. Nagyon nagy előnye ennek a módszernek, hogy a felszívódás után az ajkak visszanyerik eredeti formájukat, elváltozások nélkül. Továbbá az alsó és a felső ajkak körüli apró ráncok, redők simítása is korrigálható feltöltéssel.

A saját zsírral való ajakfeltöltés mellett is dönthetünk, de számolnunk kell azzal, hogy ezt az eljárást több lépcsőben végzik a plasztikai sebészek, hiszen a zsír egy része az első alkalom után felszívódik, ezért pótolni kell a megfelelő végeredményért. A kívánt eredmény elérése érdekében általában kétszeri beavatkozásra van szükség. Hátránya, hogy a zsír elfolyósodási hajlama miatt nem lehet pontosan megtervezni a végeredményt és a kezelés tartósságát.

Az Amerikai Egyesült Államokban kifejlesztettek egy ígéretesnek tűnő új módszert, az implantátummal történő ajakvastagítást. Egy nagyon puha, tömör, hajlékony implantátumot használnak erre a célra, hogy az ajak mozgását ne gátolja. Ráadásul még csücsöríthetünk is anélkül, hogy groteszkül néznénk ki, sőt még csók közben sem érezhető. A tartós ajakfeltöltés megfelelő megoldás, hiszen az ajakimplantátum engedélyezett és biztonságos. Annak ellenére, hogy tartós, viszont ha meggondolnánk magunkat, akkor bármikor kisebbre vagy nagyobbra cserélhetjük, de akár el is távolíthatjuk az ajkakból.

Intézetünkben ajakfeltöltéshez amerikai, felszívódó, hyaluronsav alapú készítményeket, a Juvederm Ultrát vagy a Juvederm Ultra Smilet használjuk, melyek 8-14 hónap hatástartamúak.  A szájfeltöltés eredménye azonnal látszik, az ajkak teltebbek lesznek, a száj körüli ráncok eltűnnek, továbbá az egész arc megfiatalodik.