Fontosnak tartjuk, hogy bemutassuk azokat a leggyakoribb vizsgálatokat, amelyek plasztikai műtétek és elsősorban mellműtétek előtt állókra várnak, hogy megismerjék melyik vizsgálat miért fontos és mivel jár. 

Minden műtét előtt nagyon fontos annak érdekében, hogy addig nem ismert, a beavatkozás, műtét fokozott kockázatát jelentő állapotok kiderülhessenek egy teljes laboratóriumi vizsgálat, azaz vér- és vizeletvizsgálat elvégzése, amely a diagnosztika legfontosabb és legegyszerűbb eszköze. Eredménye információval szolgál a szervezet anyagcsere-folyamatairól, az immunrendszer, a sejtrendszerek, és a szervek (máj- és vesefunkciók) működéséről, van-e éppen szervezetünkben baktérium, vírus, amelyek fertőzéseket okozhatnak. A laboratóriumi vizsgálatot nem csak műtétek előtt javasoljuk. Érdemes évente vagy még gyakrabban elvégeztetni, akkor is, ha panaszmentesek vagyunk bizonyos életkor felett vagy túlterhelt életmódot folytatóknál.

plasztikai műtét plasztikai beavatkozás mellplasztika plasztikai sebészPlasztikai műtétek előtt másik fontos vizsgálat típus az ultrahang vizsgálat, ezek közül is a hasi és mell ultrahang vizsgálat a leggyakoribb. Hogy mire alkalmasak ezek az abszolút fájdalommentes vizsgálatok? Az emlők ultrahang vizsgálatát 35 éves kor alatt írjuk elő a mellplasztikára készülő pácienseink számára, ugyanis ebben az életkorban ultrahang segítségével jól felismerhetőek az emlők különböző elváltozásai, mint például a folyadéktartalmú ciszta vagy szöveti szerkezetek. A vizsgálat különleges előkészítést nem igényel: az emlőket szabaddá kell tenni. Az ultrahangos vizsgálatot végző szakember gélt tesz a kérdéses területre, majd az ultrahangos fejet finoman mozgatja az emlőkön. A nagy felbontóképességű vizsgálófej segítségével megállapíthatóak a tejutak tágulatai, a mirigyállomány gyulladásos folyamatai is. A vizsgálat körülbelül 20-30 percet vesz igénybe és az eredmény azonnal látható az ultrahangos monitoron.

plasztikai műtét plasztikai beavatkozás mellplasztika plasztikai sebész35 év felett azonban az ultrahang vizsgálat nem elegendő a pontos diagnózishoz. Emiatt a hölgyeknek mammográfiai vizsgálat szükséges, mely a hagyományos röntgenfelvételektől eltérő fizikai paramétereivel és fotótechnikájával alkalmas arra, hogy a lágyrészek finom szerkezeti eltéréseit is kimutassa. A mammográfia vizsgálat során az emlőt rá kell helyezni egy röntgenlemezre. Ezután az asszisztens egy másik lemezzel óvatosan összenyomja azokat. Az emlőkről külön-külön, 2-2 felvétel készül. A mammográfia vizsgálat eredményére várni kell, ugyanis a filmeket hívórendszeren keresztül hívjuk elő és rendszerezzük, majd radiológus orvosunk véleményezi. Előkészületre nincs szükség, viszont a felvétel során a gép a melleket erősen összenyomhatja, egyéni érzékenységtől függően, kellemetlen érzéssel jár.

A plasztikai műtétek előtt ezen vizsgálatok elvégzésével is igyekeznek kiszűrni plasztikai sebészeink minden kizáró okot, vagy kockázatot, hogy meggyőződhessünk arról, pácienseink nem csak lelkileg, de testileg is abszolút készen állnak a vágyott beavatkozás elvégzésére. A cikk folytatásában bemutatjuk a további szükséges vizsgálatokat is.