Érdekes felmérést végzett az American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery (Amerikai Arcplasztikai és Helyreállító Sebészeti Akadémia). A közösségi oldalakon a szelfik olyan népszerűek lettek, hogy sokan a lájkok száma miatt fordulnak plasztikai sebészhez és kérik segítségüket abban, hogy elégedettek lehessenek imidzsükkel.

plasztika plasztikai sebész orrplasztika szemhéjplasztika arcplasztika hajbeültetés bőrgyógyász

Az Egyesült Államokban a szelfimániának köszönhetően 2012 és 2013 között 10%-kal nőtt az orrműtétek száma, 7%-kal a hajbeültetés, továbbá 6%-kal a szemhéjplasztika.

Dr. Sam Rizk a Manhattanben dolgozó plasztikai sebész az utóbbi években azt tapasztalta, hogy egyre több az olyan páciens, aki úgy érkezik a konzultációra, hogy telefon segítségével készített egy önarcképet és azon mutatják meg, hogy min szeretnének változtatni az arcukon. Azonban Dr. Rizk a szelfiket mutogató páciensei jelentős részét hazaküldi, mert a valóságban nem úgy néznek ki, mint ezeken a fényképeken, mivel az apró szelfikamerák többségében jellegzetesen torz fotókat készítenek.

plasztika plasztikai sebész orrplasztika szemhéjplasztika arcplasztika hajbeültetés bőrgyógyászA felmérés szerint egyre több tizen-, és huszonéves szeretné átszabatni az arcát, ez az új őrület leginkább ezt a korosztályt érinti. A megkérdezett plasztikai sebészek azt mondták, hogy feltűnően sok harminc év alatti páciens keresi fel őket, akik nincsenek megelégedve az arcukkal. Ami azt mutatja, hogy a Facebook, az Instagram és egyéb közösségi oldalak túlzott használata nem tesz jót a fiatalok önértékelésének. Sőt az esetek többségében indokolatlanul fordulnak plasztikai sebészhez.

Ebben a generációban sokan testképzavarral küzdenek és szinte semmitől sem riadnak vissza, hogy a legtrendibbnek mutassák magukat. A témához kapcsolódóan az Elle riportja újabb megdöbbentő esetekre mutatott rá. Egyre több az olyan fiatal menyasszony, aki kézfelvarrásra adja a fejét csak azért, hogy a közösségi oldalon megfelelő módon csillogtathassák a szép, új jegyűrűiket. Dr. Ariel Ostad New Yorki bőrgyógyász azt tapasztalta praxisában, hogy 40%-kal nőtt az ilyen jellegű beavatkozás száma, mióta megjelentek a közösségi oldalak.

A megfelelési vágy mindig abból fakad, ha bizonytalanok vagyunk magunkban, nem fogadjuk el magunkat. A közösségi oldalak ne tévesszenek meg bennünket, hiszen a virtuális világ mögé könnyű elbújni, mindenki azt mond és mutat magáról, amit csak akar. Törekedjünk a harmóniára, a lelki egyensúlyra, ne hagyjuk magunkat torz irányba befolyásolni.