Az arcplasztika visszafordítja az idő kerekét, ezt már kutatás is bizonyítja. Azt viszont nem támasztja alá, hogy a vonzerő is megnő a műtét hatására. Nézzük a részleteket!

arcplasztika arcműtét plasztikai beavatkozás plasztikai műtét

Dr. Joshua Zimm és munkatársai kutasi eredményei a JAMA Facial Plastic Surgery lapban jelent meg, akik egy torontói magánklinika 49 páciensét kísérték figyelemmel. A kutatásban résztvevő páciensek 42 és 73 évesek, akik 2006 és 2010 közötti időszakban estek át arcplasztikai beavatkozáson. A plasztikai beavatkozás előtt lefényképezték őket, illetve 6 hónappal az arcplasztika után újabb fotó készült róluk.

A kísérletben résztvevő 50 személynek megmutatták a páciensek műtét előtti vagy utáni fényképét, azonban vagy az egyik vagy a másik képet mutatták meg róluk, mindkét képet senki nem látta. Az volt a feladatuk, hogy tippeljék meg a képen látható páciens életkorát, illetve pontozzák vonzerejüket 1-10-ig terjedő skálán. A többség úgy vélekedett, hogy az arcplasztika után készült képek alapján átlagosan 3 évvel látszanak fiatalabbnak a valós koruknál a résztvevők. Vonzerő tekintetében azonban nem kaptak jobb értékelést a beavatkozás után készült fényképek szereplői, mint az arcplasztika előtt készült fotók esetében.

Dr. Zimm az eredményekhez hozzátette, hogy az arcplasztika előtt álló páciensekkel mindig igyekeznek előre tisztázni, hogy a plasztikai műtét hatására elsősorban életerősebbnek, üdébbnek és kevésbé fáradtnak fognak látszani. Sőt minden bizonnyal néhány évet le is tagadhatnak majd a korukból az arcplasztikai műtét után. Ám arra ne számítsanak, hogy a korábbinál vonzóbbnak fognak tűnni a külvilág szemében. Az arcplasztika lényege, hogy a páciens elégedett legyen az eredménnyel, és saját magát érezze vonzóbbnak, mint korábban.